צוואר הרחם

גילוי מוקדם מציל חיים- הקפידי על בדיקות שגרתיות של צוואר הרחם!

פרופ' הרצל בן-חור מבצע בדיקות וטיפולים לצוואר הרחם במרפאתו בתל-אביב: בדיקת קולפוסקופיה עם ציוד מתקדם וחדשני, בדיקות לגילוי מוקדם של שינויים וסרטן צוואר הרחם, בדיקת פאפ ופאפ דק, ובדיקות HPV- לזיהוי נוכחות של וירוס הפפילומה האנושי בצוואר הרחם.

בדיקות פאפ, פאפ-דק, בדיקת HPV וביופסיות מועברות מיד לפענוח במעבדת L.E.M, לקבלת תשובה מהירה.

לקביעת תור לביצוע בדיקות וטיפולים בצוואר הרחם- בדיקת קולפוסקופיה, פאפ, פאפ דק, ובדיקת HPV, התקשרי לטל. 03-51231295  או לחצי כאן ליצירת קשר.

בדיקת קולפוסקופיה

הקולפוסקופ הוא מיקרוסקופ בינוקולרי בעל 2 עיניות המאפשר בדיקת צוואר הרחם בהגדלה עד פי 15. אזורי הצוואר נבדקים תוך חיפוש אחר אזור שאינו תקין. במידה ויש אזורים חשודים, ניתן לבצע בדיקת ביופסיה בעזרת מכשיר ייעודי.

טיפולים אפשריים בצוואר הרחם כוללים: צריבה, הקפאה, אידוי בלייזר וכריתת לולאה (קוניזציה). אחד המצבים השפירים שיכולים להתרחש בצוואר הרחם נקרא אקטרופיון (Ectropion cervix/ Cervical erosions), בו תאים מהחלק הפנימי של צוואר הרחם מופיעים על פני צוואר הרחם החיצון. תאים אלו, שנקראים Glandular cells, הם תאים המפרישים ריר ונוטים לדמם בקלות. מצב זה יכול לעבור מעצמו ולא בהכרח יגרום לסימפטומים. עם זאת, הוא יכול לגרום לדימומים או להפרשות בזמן קיום יחסי מין ובמקרה יידרש טיפול כפי שפורט לעיל.

מתי יש לבצע בדיקת קולפוסקופיה?

מטרת בדיקת קולפוסקופיה היא ללמוד מהו מצבו של צוואר הרחם כשבדיקת פאפ או בדיקת HPV לנוכחות וירוס הפפילומה האנושי לא היו תקינות. או כאשר יש תלונות של דימומים לאחר יחסי אישות, או דימומים בין מחזורים. על מנת לוודא שאין ממצאים חשודים לממאירות צוואר הרחם גם אם בדיקות פאפ ו- HPV היו תקינות. בנוסף, מבצעים בדיקת קולפוסקופיה כדי לערוך מעקב אחר מצב צוואר הרחם עם סיפור קודם של אי תקינות.

מהי בדיקת קולפוסקופיה וכיצד היא מבוצעת?

בדיקת הקולפוסקופיה מתבצעת במרחק של כחצי מטר מהנבדקת, וכרוכה באי נעימות מינימלית ככל האפשר.

על-מנת לראות היטב את צוואר הרחם הרופא שוטף את הצוואר עם חומץ הדרים 5% שתפקידו להבליט אזור שיכול להיות לא תקין.

להפגת הפחד והדאגה, גם הנבדקת וגם המלווה שלה (אם יש), יכולים לראות את צוואר הרחם על צג בגודל 90 ס"מ.

פרופ' בן-חור שותף לכתיבת נייר העמדה של החברה הישראלית לקולפוסקופיה ופתולוגיה של צוואר הרחם והעריה- "המלצות לטיפול בנגעים טרום סרטניים של צוואר הרחם CIN" המעודכן שפורסם בשנת 2015. למעבר לנייר העמדה לחצי כאן.

כריתת לולאה- קוניזציה – Loop Cone-LLETZ

אחת הדרכים לטפל בנגעים בצוואר הרחם היא הסרה בניתוח (בהרדמה מקומית) על ידי חרוט- Cone. במקרים בהם בדיקת צוואר הרחם בקולפוסקופ מגלה שיש נגע חשוד, לעתים יש צורך להסיר אותו. לולאת הקוניזציה היא מכשיר חשמלי שמאפשר הסרה של הנגע באופן ממוקד עם פגיעה מינימלית ברקמה הבריאה. את הנגע שמסירים מעבירים לאבחון במעבדה פתולוגית. המשך טיפול ומעקב ייעשה על פי תוצאות האבחון של הנגע.

מכשיר הקוניזציה יכול לשמש גם להסרה של יבלות.

יבלות חרוטיות-Condyloma Acuminata

זה לא נעים, אבל קורה להרבה אנשים- יבלות על איברי המין. איך זה נגרם? לרוב מדובר על זיהום של וירוס HPV, וירוס הפפילומה האנושי. יבלות חרוטיות נראות כמו בליטות בצורת כרובית. היבלות מופיעות אצל נשים וגם אצל גברים על איברי המין, אצל נשים בחלק החיצוני והפנימי של הפות, הנרתיק ואף בצוואר הרחם. לפעמים לא מרגישים אותן, ולפעמים הן מציקות ואפילו כואבות. הופעת יבלות יכולה להופיע זמן רב אחרי המגע המיני. כדאי לשלוח גם את בן/בת הזוג לבדיקה כדי לוודא שאין אצלם נגעים כדי למנוע הדבקה חוזרת.

 יש דרכים שונות לטפל ביבלות, החל ממשחות, הקפאה שלהן או הסרה על ידי מכשיר קוניזציה. אופן הטיפול נקבע בהתאם למצב המיוחד של כל אחת. שימי לב! שימוש בקונדום, או חיסון של צוואר הרחם יכולים לעזור אך לא משמשים הגנה מלאה מהדבקה של HPV ולא פותרים אותך מבדיקות שגרתיות. 

מה חשוב לעשות? להיבדק. לשים לב לתחושות שלך, לשינויים. ולהקפיד על בדיקות שגרתיות. כן, גם אצל נשים צעירות. בנוסף, זני HPV שגורמים ליבלות הם 6 ו-11 אבל הם יכולים להעיד גם על זיהום של זנים אחרים, שעלולים לגרום למחלת הסרטן. לכן חשוב במיוחד להיבדק!

לקביעת תור לביצוע בדיקת צוואר הרחם התקשרי לטל.03-51231295 או לחצי כאן ליצירת קשר.

בדיקת פאפ

בדיקת פאפ היא בדיקת משטח צוואר הרחם שנועדה לברר האם ישנם שינויים בתאי צוואר הרחם, דלקות, זיהומים ואפילו תאים טרום סרטניים או סרטניים. זוהי בדיקה שמתבצעת באופן שגרתי וכן אם יש חשד לבעיה. הרופא ייקח בעדינות דגימה של התאים על ידי מטוש, וימרח את התאים שנאספו על פני זכוכית נושא. השלב הבא הוא שליחת הזכוכית עם התאים למעבדה ייעודית שתפענח את הממצאים ותאפיין את מצב התאים.

בשנים האחרונות הוכנסה לשימוש בדיקת פאפ דק, המתבצעת באותו האופן. התאים מוכנסים לתוך מיכל עם נוזל ייעודי שנשלח למעבדה, בה תאי צוואר הרחם יופרדו מחומרים אחרים בנרתיק כמו הפרשות או תאי דם. במידת הצורך בשיטה זו ניתן גם לבצע בדיקת לוירוס הפפילומה האנושי (HPV).

בדיקת HPV

וירוס הפפילומה האנושי HPV- Human Papilloma Virus הוא נגיף נפוץ שמופיע אצל נשים וגברים רבים במהלך חייהם. לרוב הוא יהיה חסר השפעה וייעלם מעצמו, אך ישנם זנים מסוימים, אשר עם השנים עלולים לגרום לשינויים בתאים ואף להתפתחות של גידולים סרטניים.
וירוס HPV משפיע על רקמות עור וכן על רקמות ריריות כדוגמת רירית צוואר הרחם. לוירוס זה ישנם כמאה זנים הידועים לעולם המדע. חלק מהזנים הם בעלי יכולת להתמיינות ממאירה.
ההדבקה נעשית בדרך כלל בצורה ישירה למשל בעת קיום יחסי מין. השימוש בקונדום בעת קיום יחסי מין מפחית במידה חלקית את הסיכויים להידבק, אך אינו מהווה הגנה מלאה. ניתן לקבל חיסון נגד חלק מהזנים, אך הוא לא מחסן נגד כל הזנים המזוהים היום, ועלול לגרום לשאננות וחוסר זהירות שאינה במקומה.
בכל מקרה חשוב לשמור על ערנות ולערוך בדיקות תקופתיות.

הבדיקה לנוכחות וירוס HPV היא בדיקה פשוטה הנעשית כמו בדיקת פאפ, על ידי איסוף תאים מצוואר הרחם בעזרת מטוש. החומר נשלח למעבדה המבצעת בדיקה גנטית כדי לזהות נוכחות וירוסים אם יש וסיווגם. במקרה שהסריקה מעידה על נוכחות וירוס הפפילומה האנושי, מהזנים בעלי פוטנציאל להתמיינות ממאירה, האישה תיכנס לבדיקה תקופתית למעקב.

במידה ובדיקת הפאפ לא תקינה המטופלת תופנה לבדיקת קולפוסקופיה.

לקביעת תור לביצוע בדיקת צוואר הרחם התקשרי לטל.03-51231295  או לחצי כאן ליצירת קשר.

מהו צוואר הרחם?

צוואר הרחם הוא איבר קטן שמחבר בין הנרתיק לרחם. זהו איבר שרירי בעל פתח במרכזו.  זהו איבר גמיש שאחראי על נקודת המעבר של נוזלים וחומרים שונים בין הרחם לנרתיק- חומרים שהגוף מייצר כמו הורמונים ונוזלים, וכן חומרים שמגיעים מהחוץ כמו סבונים וחומרי סיכה, נוזל זרע וזיהומים. בזמן היריון צוואר הרחם נסגר על ידי פקק רירי כדי להגן על העובר מפני זיהומים. בזמן הלידה צוואר הרחם ייפתח כדי לאפשר יציאה של העובר אל אוויר העולם. מתוקף תפקידו כמגן וכמחבר, כתלות במצב, יש לתאי צוואר הרחם נטייה להיפגע מזיהומים כמו וירוס הפפילומה האנושי (HPV), ולפתח יבלות או נגעים, ואפילו נגעים סרטניים.