top of page

כירורגיה גינקואונקולוגית

פרופ' הרצל בן-חור הוא מנתח בכיר בתחום הכירורגיה הגינקואונקולוגית- ביצוע ניתוחים שנועדו להסרת גידולים סרטניים במערכת המין הנשית. הוא מנתח באופן פרטי בבתי חולים פרטיים ברחבי הארץ. הוא מלווה את המטופלות במשך כל התהליך, עם דגש על הסברים והכנה מלאה לקראת הניתוח, ועד להחלמה.

גידולים סרטניים עלולים להופיע בצוואר הרחם, ברחם, בחצוצרות, בשחלות, בעריה ובפות. במשך השנים פרופ' בן-חור ניתוח בהצלחה נשים רבות שסבלו מגידולים במקומות אלה, תוך שימת דגש על שמירה על שלמות האיברים, ועל המשך תפקוד מערכת המין הנשית והאיברים הקשורים אליה, במידה הרבה האפשרית.

גידול סרטני הוא מצב שבו תאי בגוף גדלים או מתרבים בחוסר שליטה. התאים הסרטניים יכולים לפלוש ולהרוס רקמות הסמוכות לגידול ואף עלולים להתפשט לאזורים אחרים בגוף. לא כל גידול הוא גידול סרטני, ישנם גידולים שפירים שהם אינם בעלי תכונה של פלישה והתפשטות אך עלולים לגרום להפרעות בתפקוד, למשל אם הם לוחצים על איבר בקרבת מקום או על כלי דם ומפריעים לאספקת דם לאיזורים אחרים.

במקרים בהם יש תחושה שמשהו בגוף לא תקין, חשוב מאוד לא לדחות את הביקור אצל הרופא ולערוך בירור בנושא. כאשר מדובר על גידול סרטני גילוי מוקדם הוא אחד הגורמים המרכזיים בהעלאת סיכויי ההחלמה.

תחום הגינקואונקולוגיה עוסק ברפואה של סרטן במערכת המין הנשית והוא כולל את:

  • צוואר הרחם (Cervix)

  • הרחם(Uterus)

  • חצוצרות (Fallopian tubes)

  • שחלות (Ovaries)

  • עריה(Vulva) ופות (Vagina).

סרטן צוואר הרחם

סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין הגידולים הממאירים הגינקולוגים, אחרי הרחם והשחלה. בשנים האחרונות עולה המודעות לחשיבות הגילוי המוקדם בהתמודדות עם סרטן צוואר הרחם. יותר ויותר נשים מבצעות בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם: בדיקות פאפ, פאפ-דק וכן בדיקה לנוכחות וירוס הפפילומה האנושי (HPV).

הוכח שיש קשר הדוק בין סרטן צוואר הרחם לבין נוכחות וירוס הפפילומה מהזנים האלימים.

במקרים מסוימים סרטן צוואר הרחם יכול להתבטא בדימומים לא סדירים שלא בזמן הוסת, או אחרי קיום יחסי מין, אך אי אפשר לסמוך על הופעת סימפטומים כדי להבטיח גילוי מוקדם של המחלה.

סרטן צוואר הרחם מופיע במרבית המקרים באיזור המעבר (Tranformation zone), זהו אזור המפגש שבין החלק החיצוני של הרחם (Exocervix) שם נמצאים התאים הקשקשיים (Squamous cells), לבין החלק הפנימי של צואר הרחם (Endocervix). באזור זה התאים עוברים השתנות ולכן פגיעים יותר לשינויים טרום ממאירים שעלולים להתפתח לשינויים ממאירים.

ישנם שלושה סוגים של שינויים טרום ממאירים בתאים:

  • Cervical intraepithelial neoplasia -CIN1. אלו שינויים לא טבעיים בתאים, בשליש הראשון של חלק משכבת תאי האפיתל שמצפים את פני צוואר הרחם. זהו הסוג שנחשב פחות מסוכן, אך גם הוא דורש מעקב אצל הרופא ובדיקות תקופתיות כדי לבחון אם השינויים ממשיכים להתפתח.

  • CIN2- בדומה לשלב הראשון, גם כאן מתרחשים שינויים לא טבעיים בתאים, והם מתגלים ברמה עמוקה יותר של תאי האפיתל לכן דורשים מעקב יותר צמוד ובמקרים מסויימים הרופא אף יחליט לטפל בהם אחרי בדיקה בעזרת קולפוסקופ, ולטפל בצורה נקודתית בנגע.

  • CIN3- במצב זה השינויים המתרחשים בתאים מגיעים לשכבה עמוקה יותר לכן ידרשו הוצאה של הנגע.

  • המעקב והטיפול בהם יעשה על ידי רופא הנשים בעזרת מכשיר קולפוסקופ.

ב-9 מתוך 10 מקרים של סרטן צוואר הרחם, מדובר על סרטן מסוג Squamous cell carcinoma, ולרוב הוא יתפתח באזור המעבר.

הסוג השני הוא אדנוקרצינומה (Adenocarcinoma) , סרטן שמתפתח בתאים הגלנדולרים (Glandular cells).

הסוג הנדיר יותר הוא שילוב של סרטן המתפתח בשני סוגי התאים והוא נקרא Adenosquamous carcinoma או Mixed carcinoma.

הטיפול בסרטן צוואר הרחם יקבע על פי הממצאים וצורכי האישה.

סרטן הרחם

מרבית הגידולים הסרטניים ברחם יתפתחו בתאי רירית הרחם, תאי האנדומטריום- תאים המצפים את החלק הפנימי של הרחם (גידול זה נקרא Endometrial cancer).

במקרים פחות שכיחים, יכול להתפתח גידול סרטני בשריר הרחם.

הטיפול יקבע על פי הממצאים, וצורכי האישה.

סרטן החצוצרות

החצוצרות הן האיבר הסמוך ומחובר לשחלה ולרחם. סרטן בחצוצרות הוא נדיר.

הטיפול יקבע על פי הממצאים, וצורכי האישה.

סרטן השחלות

תפקידן של השחלות אצל אישה הוא:

  1. יצור ביציות שיגיעו אל הרחם לאחר שהופרו.

  2. יצור הורמונים, וזאת בהתאם לגיל האישה.

סרטן השחלות הוא הסרטן החמישי הנפוץ אצל נשים. הוא מופיע יותר אצל נשים מעל גיל חמישים, אך גם בנשים צעירות יותר. לרוב מתגלה בשלב מתקדם יותר ולכן יש חשיבות גדולה למעקב סדיר אצל רופא הנשים.

הטיפול בסרטן השחלה יקבע על ידי הרופא על פי הממצאים וצרכי האישה.

סרטן העריה ופות

זהו סרטן מאוד נדיר בישראל, מופיע בעיקר בנשים מעל גיל 60. בשליש מהמקרים אף יהיה גידול אחר במקביל (בצוואר הרחם, שד, עור, מעי). תסמינים העלולים להופיע הם גרד ואי נוחות מקומית, גוש נמוש בפות, הפרשות מקומיות מלוות דמם, כיבים וזיהום מקומי, כאב ודיסאוריה. חשוב לדעת! ברוב המקרים לא מופעים תסמינים ולכן חשוב להקפיד על בדיקות תקופתיות ולשמור על עירנות. גידול יכול להתפתח על השפתיים הגדולות או הקטנות של העריה, על הדגדגן, בפרינאום, או רב מוקדי. בהתאם לגודלו ולמיקומו של הגידול ניתן יהיה להחליט באיזה אופן יתבצע הניתוח, על מנת לשמור בצורה מירבית על שלמות איברי האישה ולאפשר החלמה וחזרה לתפקוד וחיי יומיום בריאים ותקינים.

bottom of page