פרסומים

על מכשיר קולפוסקופ ועל קולפוסקופיה- בדיקת צוואר הרחם

הקולפוסקופ- מיקרוסקופ ייעוד לבדיקת צוואר הרחם, הומצא בתחילת המאה ה-20 על ידי הנס הינסלמן, גינקולוג גרמני. הינסלמן פיתח את הקולפוסקופ כדרך לראות טוב יותר את צוואר הרחם ולזהות חריגות שיכולות להעיד על סרטן צוואר הרחם. ושינויים לא סדירים בתאי צוואר הרחם.

הקולפוסקופ הראשון היה מכשיר פשוט שהורכב ממיקרוסקופ דו-עיני עם מקור אור, שאיפשר הגדלה של צוואר הרחם וצפייה טובה יותר של כל אזור חריג. עם הזמן, מכשיר הקולפוסקופ שוכלל ושופר, והוא הפך לכלי אבחון בשימוש נרחב לבדיקות ואבחון סרטן צוואר הרחם. מכשיר הקולפוסקופ במרפאה החדשה שפתחתי בתל-אביב כולל בנוסף למיקרוסקופ בו אני משתמש, מסך טלוויזיה שמאפשר גם למטופלת לראות את צוואר הרחם בהגדלה, ולהבין את התהליך המתבצע.

בדיקת קולפוסקופיה היא הליך אבחון המשמש לבדיקת צוואר הרחם, הנרתיק והפות, ומשמשת בדרך כלל לאיתור תאים לא תקינים או נגעים טרום סרטניים שעלולים להוביל לסרטן צוואר הרחם. ההליך נעשה באמצעות הקולפוסקופ, ומייסע לרופא או הרופאה המטפלים לזהות אזורים חריגים שעלולים לדרוש הערכה או טיפול נוסף.

במהלך בדיקת קולפוסקופיה, הרופא/ה ישימו תמיסה דמוית חומץ על צוואר הרחם, מה שהופך תאים לא תקינים לגלויים יותר. לאחר מכן בוחנים עם הקולפוסקופ את צוואר הרחם, ובמקרה הצורך ניתן לקחת ביופסיה של איזור שנראה חשוד. הביופסיות נשלחות לאחר מכן למעבדה לניתוח כדי לקבוע אם קיימים תאים לא תקינים.

אם מזהים תאים או נגעים חריגים במהלך הקולפוסקופיה, ייתכן שיהיה צורך בטיפולים נוספים כדי להסירם ולמנוע התפתחות של סרטן צוואר הרחם. בהתאם לחומרת החריגות, אפשרויות הטיפול עשויות לכלול כריתת לולאה- קוניזציה – Loop Cone-LLETZ (הליך כריתה אלקטרו-כירורגית בלולאה), או ביופסיית קונוס. הליכים אלה כוללים הסרת התאים החריגים או הנגעים מצוואר הרחם באמצעות טכניקות שונות.

קראי כאן על מה שמטופלות מספרות על הבדיקה

מקורות:

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.15554